Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
540 min.
Całkowity czas:
560 min.

Bardzo prosty przepis na gulasz z wolnowara. Wszystkie składniki należy pokroić i wrzucić do wolnowara. Ten pyszny gulasz równie dobrze smakuje z wołowiną.

Składniki:

  • 900 g sarniny (lub innego mięsa nadającego się na gulasz)
  • 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 średnie cebule, posiekane
  • 3 łodygi selera, posiekane
  • 8 dużych marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 wołowe kostki rosołowe
  • 800 ml buiionu wołowego

Przygotowanie:

1W wolnowarze połączyć sarninę, ziemniaki, cebule, seler, marchewkę, kostki wołowe, bulion i sos Worcester. Dolać tyle wody, aby przykryć składniki. Włączyć wolnowar na wysoką temperaturę gotować, aż gulasz zacznie się gotować. Zmniejszyć na niską temperaturę i gotować dopóki mięso nie będzie miękkie, około 8-10 godzin.

2Zebrać nagromadzony na powierzchni tłuszcz i dodać groszek oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą i wlać do gulaszu. Zwiększyć temperaturę i gotować, aż gulasz zgęstnieje a groszek będzie gorący.

Porcja dla:

8 osób