Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu – Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 świeże papryki kolorowe
  • 5-6 papryczek chilli
  • 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 garść kukurydzy konserwowej

Przygotowanie:

1Filet z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

2Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki.

3Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem.

4Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym.

5Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

6Po zapieczeniu przekroić na cztery części.

7Podawać z kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

4 osób