20 min.
45 min.
65 min.
Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu – Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!
Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka
- 2 cebule
- 2 świeże papryki kolorowe
- 5-6 papryczek chilli
- 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
- 1 garść kukurydzy konserwowej
Przygotowanie:
1Filet z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
2Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki.
3Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem.
4Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym.
5Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
6Po zapieczeniu przekroić na cztery części.
7Podawać z kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
4 osób