40 min.
10 min.
100 min.
By przyrządzić te pyszne bezmięsne burgery, wystarczy kilka zwykłych produktów. Jeśli chcemy, by były upieczone na grillu węglowym, powinniśmy je wcześniej usmażyć, a potem odgrzać na ruszcie – dzięki temu nie będą przywierać do kratki. Najlepiej podawać je w bułkach sezamowych z kruchą sałatą.
Składniki:
- 2½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 300 g marchewki, grubo startej
- 300 g cukinii, grubo startej
- 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1½ łyżeczki mielonej kolendry
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko, rozmącone
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na niezbyt dużym ogniu 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać marchewkę i cukinię. Smażyć jeszcze 10 minut, mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie.
2Dodać mieloną kolendrę i kmin rzymski, masło orzechowe, świeżą kolendrę oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić, by warzywa nieco przestygły.
3Dodać bułkę tartą i jajko. Wymieszać starannie. Masa warzywna powinna być dobrze związana. Uformować z niej 4 grube burgery o średnicy około 10 cm.
4Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, wlać pozostałe 1/2 łyżeczki oliwy i rozgrzać. Smażyć burgery na małym lub średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
5Wymieszać pomidory i keczup z solą i pieprzem do smaku. Rozkroić bułeczki poziomo na pół i opiec przekrojone strony. Posmarować każdą łyżeczką majonezu, położyć trochę sałaty i burger. Posmarować masą pomidorową i posypać szalotką. Przykryć wierzchem bułki i podawać.
Porcja dla:
4 osób