Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Cienkie plastry schabu, ser manchego i szynka iberyjska to doskonała kombinacja na obiad w stylu hiszpańskim. Flamenquines to danie pochodzące z Andaluzji, mięsne rolady przygotowuje się z wieprzowiny, ale można również użyć kurczaka lub wołowiny. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 50 g szynki iberyjskiej (jamon iberico)
  • 4-6 plastrów sera manchego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 g bułki tartej
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

1Kotlety rozbić lub rozwałkować jak najcieniej. Ułożyć na nich szynkę, a następnie ser. Zawinąć w roladki, podwijając końce do środka, żeby ser nie wyciekł.

2Obtoczyć rolady w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rolady na złocisty kolor, odwracając, aby się przyrumieniły z każdej strony. Podawać z sałatką.

Porcja dla:

4 osób