Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Cienkie plastry schabu, ser manchego i szynka iberyjska to doskonała kombinacja na obiad w stylu hiszpańskim. Flamenquines to danie pochodzące z Andaluzji, mięsne rolady przygotowuje się z wieprzowiny, ale można również użyć kurczaka lub wołowiny. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 50 g szynki iberyjskiej (jamon iberico)
- 4-6 plastrów sera manchego
- 1 jajko, roztrzepane
- 125 g bułki tartej
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1Kotlety rozbić lub rozwałkować jak najcieniej. Ułożyć na nich szynkę, a następnie ser. Zawinąć w roladki, podwijając końce do środka, żeby ser nie wyciekł.
2Obtoczyć rolady w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rolady na złocisty kolor, odwracając, aby się przyrumieniły z każdej strony. Podawać z sałatką.
Porcja dla:
4 osób