20 min.
130 min.
150 min.
Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.
Składniki:
- 340 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 150 g czarnych porzeczek
- 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 150 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować tłuszczem i wyłożyć folią formę na jednokilogramowy chleb. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski, a potem wcierać w nie masło końcami palców, aż mieszanka upodobni się do drobno tartej bułki. Wsypać cukier i zrobić wgłębienie na środku mąki.
2Wrzucić do zagłębienia porzeczki oraz miętę i wlać sok z pomarańczy. Powoli i dokładnie wymieszać suche składniki z sokiem oraz owocami. Mieszanka powinna być miękka, więc w razie potrzeby dolać 1–2 łyżki soku z pomarańczy.
3Przenieść ciasto do przygotowanej formy i wygładzić jego powierzchnię. Piec około 1¼ godziny, aż urośnie, przyrumieni się i stwardnieje. Jeżeli po około 50 minutach ciasto wydaje się zbyt mocno przyrumienione, przykryć go luźno folią aluminiową.
4Pozwolić, by chlebek lekko ostygł w formie, a po 5 minutach studzenia wyłożyć na metalową kratkę. Najlepiej podać go nazajutrz. Chlebek można przechowywać do 3 dni w szczelnej puszce.
Porcja dla:
1 osoby