Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
130 min.
Całkowity czas:
150 min.

Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 150 g czarnych porzeczek
  • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
  • 150 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować tłuszczem i wyłożyć folią formę na jednokilogramowy chleb. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski, a potem wcierać w nie masło końcami palców, aż mieszanka upodobni się do drobno tartej bułki. Wsypać cukier i zrobić wgłębienie na środku mąki.

2Wrzucić do zagłębienia porzeczki oraz miętę i wlać sok z pomarańczy. Powoli i dokładnie wymieszać suche składniki z sokiem oraz owocami. Mieszanka powinna być miękka, więc w razie potrzeby dolać 1–2 łyżki soku z pomarańczy.

3Przenieść ciasto do przygotowanej formy i wygładzić jego powierzchnię. Piec około 1¼ godziny, aż urośnie, przyrumieni się i stwardnieje. Jeżeli po około 50 minutach ciasto wydaje się zbyt mocno przyrumienione, przykryć go luźno folią aluminiową.

4Pozwolić, by chlebek lekko ostygł w formie, a po 5 minutach studzenia wyłożyć na metalową kratkę. Najlepiej podać go nazajutrz. Chlebek można przechowywać do 3 dni w szczelnej puszce.

Porcja dla:

1 osoby