40 min.
30 min.
100 min.
Rybny farsz na kruchym cieście jest puszysty i miękki jak suflet. Gotową przekąskę trzeba podawać natychmiast po upieczeniu, żeby farsz nie opadł.
Składniki:
- 120 g mąki
- szczypta soli
- 60 g zimnego masła
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml mleka
- 200 g wędzonego łososia
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- suszony groch do pieczenia spodu
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z solą. Pokroić masło w kawałki i palcami rozetrzeć z mąką, żeby powstały grudki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
2Przygotować farsz. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować w garnku. Trochę gorącego mleka dolać do mąki ziemniaczanej i wymieszać, następnie tą mieszaninę wlać do mleka w garnku i wymieszać. Gotować przez 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Odstawić.
3Pokroić filet z łososia na kawałki. Umyć, osuszyć i drobno pokroić koperek i szczypiorek. Oddzielić żółtka od białek. Łososia, koperek, szczypiorek i żółtka dodać do mleka przegotowanego z mąką ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, wymieszać i odstawić.
4Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremki nasmarować masłem i wylepić ciastem.
5Spody tartaletek ponakłuwać widelcem. Wyłożyć je odpowiednio przyciętymi krążkami papieru do pieczenia i nasypać na nie po trochę suszonego grochu. Zapiekać przez 10 minut. Wyjąć, wyrzucić krążki papieru do pieczenia i groch. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie powyjmować z foremek. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ustawić na niej tartaletki.
6Ubić białka na sztywną pianę, dodać do farszu. Podzielić farsz równo między tartaletki. Piec przez 15 minut. Ozdobić listkami rukoli, paskami papryki i podawać.
Porcja dla:
6 osób