Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wspaniały przepis na posiłek w gronie rodziny lub przyjaciół. Każdy może sobie przygotować burrito wedle upodobania, dodając ulubione składniki.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka (420 g) fasoli w sosie pomidorowym
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 8 pszennych tortilli

Przygotowanie:

1Rozgrzać w rondlu łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną czerwoną paprykę. Smażyć warzywa przez 4–5 minut, aż zmiękną.

2Dodać puszkę fasolki, oregano i podgrzać, cały czas mieszając.

3Tortille podgrzać na patelni, smażąc je kolejno po około 30 sekund z obu stron lub w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4Podać na stół miseczki z poszatkowaną sałatą, serem cheddar, jogurtem naturalnym oraz gotową salsą, a także tortille i gorące nadzienie. Każdy ze stołowników powinien nałożyć na środek tortilli nieco nadzienia i dodatków z miseczek, zawinąć i zjeść.

Porcja dla:

6 osób