15 min.
10 min.
25 min.
Wspaniały przepis na posiłek w gronie rodziny lub przyjaciół. Każdy może sobie przygotować burrito wedle upodobania, dodając ulubione składniki.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
- 1 zielona papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka (420 g) fasoli w sosie pomidorowym
- 1/2 łyżeczki oregano
- 8 pszennych tortilli
Przygotowanie:
1Rozgrzać w rondlu łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną czerwoną paprykę. Smażyć warzywa przez 4–5 minut, aż zmiękną.
2Dodać puszkę fasolki, oregano i podgrzać, cały czas mieszając.
3Tortille podgrzać na patelni, smażąc je kolejno po około 30 sekund z obu stron lub w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4Podać na stół miseczki z poszatkowaną sałatą, serem cheddar, jogurtem naturalnym oraz gotową salsą, a także tortille i gorące nadzienie. Każdy ze stołowników powinien nałożyć na środek tortilli nieco nadzienia i dodatków z miseczek, zawinąć i zjeść.
Porcja dla:
6 osób