Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
- 500 g szpinaku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 150 ml śmietany 18%
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki.
2Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.
3Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem.
4Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
5Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty.
6Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.
7Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem.
8Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
9Smacznego!
Porcja dla:
4 osób