Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • 500 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 150 ml śmietany 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki.

2Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.

3Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem.

4Całość podgrzać i ponownie wymieszać.

5Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty.

6Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.

7Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem.

8Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

9Smacznego!

Porcja dla:

4 osób