15 min.
25 min.
40 min.
Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo – eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami – kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobną potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.
Składniki:
- 150 g ryżu basmati
- 200 g filetu z indyka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g świeżych kurek
- sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
2Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.
3Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty.
4Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.
5Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!
Porcja dla:
1 osoby