Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo – eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami – kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobną potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.

Składniki:

  • 150 g ryżu basmati
  • 200 g filetu z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g świeżych kurek
  • sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

1Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

2Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.

3Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty.

4Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.

5Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!

Porcja dla:

1 osoby