15 min.
210 min.
225 min.
Carnitas to pieczona wieprzowina, która jest tak miękka, że przypomina pulled pork. Rozdziela się ją widelcem podczas pieczenia. W środku jest miękka dzięki polewaniu sosami, a na zewnątrz jest lekko przypieczona. W tym przepisie podaje się ją z tortillą i meksykańską salsą.
Składniki:
- 60 ml oleju roślinnego
- 1,8 kg łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej na kilka dużych kawałków
- 3 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
Przygotowanie:
1W garnku o grubym dnie rozgrzać olej na dużym ogniu. Mięso posypać solą i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć ok. 10 minut, aż się przyrumieni z każdej strony.
2Dodać cebulę, czosnek, sok z limonki, chili, oregano i kumin. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
3Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
4Przełożyć mięso na dużą blachę i polać niewielką ilością sosów z garnka. Resztę sosu zostawić na później. Oprószyć mięso solą do smaku.
5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż wieprzowina się równomiernie przyrumieni. Co 10 minut polewać sosami z garnka. W czasie pieczenia rozdzielić mięso widelcem na małe kawałeczki.
Porcja dla:
12 osób