15 min.
45 min.
60 min.
Wspaniała propozycja na uroczysty obiad w gronie przyjaciół. Piersi z kurczaka pieczone w panierce z orzechów pistacjowych, podane z sosem śmietanowym, z dodatkiem białego wina. Najlepsze na dzikim ryżu.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (130 g) posiekanych pistacji
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Jajka roztrzepać z mlekiem. Filety z kurczaka obtoczyć w mące, a następnie w jajku i na koniec w pistacjach.
3Na patelni roztopić 2 łyżki masła na średnim ogniu i podsmażyć filety, aż się zrumienią. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
4Piec w 175 stopniach C przez 30 minut.
5Kiedy mięso jest już prawie gotowe, w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć szalotkę. Dodać śmietanę, wino, bulion i syrop. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
6Kurczaka ułożyć na talerzach i polać sosem.
Porcja dla:
4 osób