Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wspaniała propozycja na uroczysty obiad w gronie przyjaciół. Piersi z kurczaka pieczone w panierce z orzechów pistacjowych, podane z sosem śmietanowym, z dodatkiem białego wina. Najlepsze na dzikim ryżu.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
  • 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (130 g) posiekanych pistacji
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Jajka roztrzepać z mlekiem. Filety z kurczaka obtoczyć w mące, a następnie w jajku i na koniec w pistacjach.

3Na patelni roztopić 2 łyżki masła na średnim ogniu i podsmażyć filety, aż się zrumienią. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

4Piec w 175 stopniach C przez 30 minut.

5Kiedy mięso jest już prawie gotowe, w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć szalotkę. Dodać śmietanę, wino, bulion i syrop. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.

6Kurczaka ułożyć na talerzach i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób