30 min.
40 min.
220 min.
Do ciasta, tuż przed formowaniem bochenków, można dodać 1 szklankę rodzynek. Bochenki można splatać w warkocze, a na koniec zrobić wieniec, zlepiając końce.
Składniki:
- 2,5 szklanki (600 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- 1/2 szklanki (120 ml) miodu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżka soli
- 8 szklanek (1 kg) niebielonej mąki pszennej
- 1 łyżka maku
Przygotowanie:
1Do dużej miski wlać ciepłą wodę i dodać do niej drożdże. Miksując, dodać miód, olej, 2 jajka i sól. Dodawać mąkę, po 1 szklance na raz, miksując po każdym dodaniu, a kiedy ciasto będzie już gęste, wyrabiać rękami. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się już kleić do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
2Wyrośnięte ciasto ubić kilka razy pięścią, a następnie wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół i każdą połówkę wyrabiać po około 5 minut, dodając w razie potrzeby mąkę, aby ciasto się nie kleiło. Każdą część ciasta podzielić na 3 części i uformować z nich długie wałki o średnicy 3-4 cm. Końce trzech wałków skleić mocno razem i splatać warkocz. Zostawić taki warkocz, albo robić wieniec, sklejając razem końce. Dwie duże blachy wysmarować tłuszczem i ułożyć na nich gotowe chałki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aby wyrosły.
3Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
4Pozostałe jajko roztrzepać i obficie posmarować nim bochenki. Posypać makiem.
5Piec przez około 40 minut. Chałka powinna wydawać pusty dźwięk po postukaniu w spód. Przed pokrojeniem studzić przez co najmniej godzinę.
Porcja dla:
30 osób