Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszny przepis, który dostałam od znajomej. Sznycle z kurczaka z serem rokpol. Wszyscy byli zachwyceni! Polecam!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 200 g sera rokpol, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Piersi z kurczaka przekroić w plastry o możliwie jak największej powierzchni. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.

3Na środku każdego plastra kurczaka ułożyć kilka kostek sera, posypać ziołami, dodać odrobinę masła. Brzegi mięsa zwilżyć wodą i posypać mąką. Złożyć na pół, tak aby nadzienie było w środku, przyklepać brzegi, aby dobrze się skleiło.

4Sznycle oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą i obsmażyć sznycle z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 15 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

4 osób