Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Doskonały sposób na puree, które nam zostało z poprzedniego dnia. Dzieciaki je uwielbiają! Te kotleciki opatentowała moja mama i zawsze się ich w domu domagaliśmy.
Składniki:
- puree z 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Najlepiej jeśli puree z ziemniaków jest z poprzedniego dnia i stało przez noc w lodówce (i jeśli dodano do niego masło i śmietanę lub mleko).
2Wbić do puree jajko, dodać około 2 łyżki bułki tartej, koperek i przyprawy. Wymieszać całość ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodać więcej bułki tartej.
3Na talerzyk wysypać pozostałą bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki o średnicy ok. 3 cm i grubości 1 cm i obtaczać w bułce tartej.
4Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoto po obu stronach. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
3 osób