Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Doskonały sposób na puree, które nam zostało z poprzedniego dnia. Dzieciaki je uwielbiają! Te kotleciki opatentowała moja mama i zawsze się ich w domu domagaliśmy.

Składniki:

  • puree z 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Najlepiej jeśli puree z ziemniaków jest z poprzedniego dnia i stało przez noc w lodówce (i jeśli dodano do niego masło i śmietanę lub mleko).

2Wbić do puree jajko, dodać około 2 łyżki bułki tartej, koperek i przyprawy. Wymieszać całość ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodać więcej bułki tartej.

3Na talerzyk wysypać pozostałą bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki o średnicy ok. 3 cm i grubości 1 cm i obtaczać w bułce tartej.

4Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoto po obu stronach. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

3 osób