Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Świeże warzywa i soczysty łosoś tworzą znakomite danie, które przygotujemy szybko i bez trudu. Pory, szparagi i groszek cukrowy szybko się gotują, a potem efektownie wyglądają.

Składniki:

  • 4 filety z łososia (ok. 140 g każdy)
  • 200 g młodych porów
  • 250 g szparagów
  • 150 g groszku cukrowego
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Sprawdzić, czy w filetach nie pozostały resztki ości, usunąć je. Ułożyć pojedynczą warstwę porów na dnie dużego, płytkiego naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich filety z łososia, a wokół ryby – szparagi i groszek cukrowy. Zalać winem i wywarem, posypać kawałkami pokrojonego masła. Doprawić pieprzem.

2Zagotować, a następnie przykryć szczelnie naczynie i zmniejszyć ogień. Gotować przez 12-14 minut na wolnym ogniu, aż łosoś zmieni kolor na bladoróżowy, a warzywa zmiękną. Posypać filety szczypiorkiem i podawać.

Porcja dla:

4 osób