Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszna kisz, gotowa w mgnieniu oka, a jej porcje są ogromne i bardzo sycące. Często piekę ją na lunch, dodaję sałatkę i jem na ciepło lub na zimno.

Składniki:

  • 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
  • 200 g startego sera żółtego
  • 220 g puszka mięsa z kraba, odsączonego
  • 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 250 g gotowanych krewetek, obranych
  • 6 jajek
  • 250 ml creme fraiche lub śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Głęboką formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.

2Posypać ciasto połową sera. Na tym ułożyć mięso z kraba, szpinak, a następnie krewetki (zachować 5-6 sztuk do dekoracji).

3Jajka roztrzepać, dodać creme fraiche, doprawić solą i pieprzem. Wylać to na krewetki i przykryć pozostałym serem. Piec przez 1 godzinę.

4Udekorować odłożonymi krewetkami.

Porcja dla:

6 osób