Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pyszna kisz, gotowa w mgnieniu oka, a jej porcje są ogromne i bardzo sycące. Często piekę ją na lunch, dodaję sałatkę i jem na ciepło lub na zimno.
Składniki:
- 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
- 200 g startego sera żółtego
- 220 g puszka mięsa z kraba, odsączonego
- 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
- 250 g gotowanych krewetek, obranych
- 6 jajek
- 250 ml creme fraiche lub śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Głęboką formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
2Posypać ciasto połową sera. Na tym ułożyć mięso z kraba, szpinak, a następnie krewetki (zachować 5-6 sztuk do dekoracji).
3Jajka roztrzepać, dodać creme fraiche, doprawić solą i pieprzem. Wylać to na krewetki i przykryć pozostałym serem. Piec przez 1 godzinę.
4Udekorować odłożonymi krewetkami.
Porcja dla:
6 osób