Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Patisony są wspaniałym warzywem do marynowania. Z papryką i marchewką tworzą smaczną kombincję, która będzie pysznym dodatkiem do kanapek lub dań na zimę.

Składniki:

  • 1 kg patisonów
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 15 ziaren gorczycy

Przygotowanie:

1Patisony umyć i pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski, marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w słupki. Czosnek pokroić w plasterki.

2Przyprawy rozłożyć po równo do 3 wyparzonych słoików, włożyć patisony, paprykę i marchewkę.

3Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony w słoikach.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób