Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Patisony są wspaniałym warzywem do marynowania. Z papryką i marchewką tworzą smaczną kombincję, która będzie pysznym dodatkiem do kanapek lub dań na zimę.
Składniki:
- 1 kg patisonów
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 15 ziaren gorczycy
Przygotowanie:
1Patisony umyć i pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski, marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w słupki. Czosnek pokroić w plasterki.
2Przyprawy rozłożyć po równo do 3 wyparzonych słoików, włożyć patisony, paprykę i marchewkę.
3Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony w słoikach.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób