Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
182 min.

Bardzo dobre pieczywo pełnoziarniste z posmakiem miodu. Wspaniałe prosto z pieca (lub automatu do chleba).

Składniki:

  • 10 g (2 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
  • 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Połączyć drożdże z obydwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, solą, miodem, olejem i maślanką w pojemniku automatu do chleba.

2Piekąc w automacie, ustawić temperaturę pieczenia na średnią.

3Piekąc w piekarniku, zagnieść ciasto ręcznie lub w automacie, ustawiając funkcję wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut, lub do chwili, gdy ostukiwany bochenek wyda dźwięk jakby był pusty w środku.

Porcja dla:

1 osoby