Czas przygotowania:
02 min.
02 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
182 min.
182 min.
Bardzo dobre pieczywo pełnoziarniste z posmakiem miodu. Wspaniałe prosto z pieca (lub automatu do chleba).
Składniki:
- 10 g (2 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
- 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1Połączyć drożdże z obydwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, solą, miodem, olejem i maślanką w pojemniku automatu do chleba.
2Piekąc w automacie, ustawić temperaturę pieczenia na średnią.
3Piekąc w piekarniku, zagnieść ciasto ręcznie lub w automacie, ustawiając funkcję wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut, lub do chwili, gdy ostukiwany bochenek wyda dźwięk jakby był pusty w środku.
Porcja dla:
1 osoby