15 min.
45 min.
60 min.
To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1 do 1,5 kg)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka zgniecionego czosnku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
2Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.
3Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.
Porcja dla:
6 osób