Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To wspaniale smakujący kurczak w stylu zachodnio-indyjskim. Można go podawać z ryżem, z chlebem albo z indyjskimi plackami roti. Użyta tu garam masala to pochodząca z północy Indii mieszanka przypraw. „Garam” oznacza „ciepło” lub „gorąco”, a więc garam masala daje poczucie ciepła i dla żołądka, i dla duszy. Można ją kupić w supermarketach albo w sklepach z orientalną żywnością.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1 do 1,5 kg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zgniecionego czosnku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.

2Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.

3Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.

Porcja dla:

6 osób