Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
145 min.

Jest to jeden z tradycyjnych przepisów naszej rodziny, słodki chlebek z nadzieniem ryżowym. Świetnie smakuje z poranną herbatą!

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml (1/4 szkl.) ciepłej wody (45°C)
  • 240 ml (1 szkl.) mleka
  • 100 g (1/2 szkl.) cukru
  • 110 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 560 g (4,5 szkl.) mąki

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić.

2Podgrzać mleko, a następnie połączyć z cukrem i masłem lub margaryną. Odstawić do ostygnięcia.

3W osobnej misce utrzeć jajka. Do schłodzenej mieszanki z mleka dodać jajka, wanilię i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać mieszaninę z drożdży. Stopniowo dodawać mąkę i rodzynki, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zagnieść ciasto, aż będzie miekkie i giętkie. Nie należy ugniatać ciasta więcej niż to konieczne! Umieścić ciasto w dobrze naoliwionej misce. Zostawić, żeby podwoiło swoją objętość, w pomieszczeniu bez przeciągów.

4Połączyć w rondlu zimne mleko z cukrem i szczyptą soli. Dodać ryż, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżkę masła. Zmniejszyc ogień, przykryć pokrywką i gotować ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

5Zagnieść ciasto na dno miski i ugnieść kilka razy. Położyć na środku formy, która została wcześniej spryskana olejem i lekko posypana mąką. Delikatnie rozprowadzić ciasto w formie. Zostawić przez 15 minut, żeby urosło.

6Rozprowadzić ryż na wierzch ciasta. Naciągnąć łagodnie boki ciasta, tworząc kształt koperty. Ryż będzie wystawał ze środka ciasta. Posmarować lekko ciasto roztopionym masłem i posypać cynamonem.

7Umieścić w nagrzanym do 190°C piekarniku. Zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec przez 30 do 40 minut, do uzyskania złotego koloru.

Porcja dla:

18 osób