30 min.
40 min.
145 min.
Jest to jeden z tradycyjnych przepisów naszej rodziny, słodki chlebek z nadzieniem ryżowym. Świetnie smakuje z poranną herbatą!
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml (1/4 szkl.) ciepłej wody (45°C)
- 240 ml (1 szkl.) mleka
- 100 g (1/2 szkl.) cukru
- 110 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 560 g (4,5 szkl.) mąki
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić.
2Podgrzać mleko, a następnie połączyć z cukrem i masłem lub margaryną. Odstawić do ostygnięcia.
3W osobnej misce utrzeć jajka. Do schłodzenej mieszanki z mleka dodać jajka, wanilię i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać mieszaninę z drożdży. Stopniowo dodawać mąkę i rodzynki, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zagnieść ciasto, aż będzie miekkie i giętkie. Nie należy ugniatać ciasta więcej niż to konieczne! Umieścić ciasto w dobrze naoliwionej misce. Zostawić, żeby podwoiło swoją objętość, w pomieszczeniu bez przeciągów.
4Połączyć w rondlu zimne mleko z cukrem i szczyptą soli. Dodać ryż, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżkę masła. Zmniejszyc ogień, przykryć pokrywką i gotować ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
5Zagnieść ciasto na dno miski i ugnieść kilka razy. Położyć na środku formy, która została wcześniej spryskana olejem i lekko posypana mąką. Delikatnie rozprowadzić ciasto w formie. Zostawić przez 15 minut, żeby urosło.
6Rozprowadzić ryż na wierzch ciasta. Naciągnąć łagodnie boki ciasta, tworząc kształt koperty. Ryż będzie wystawał ze środka ciasta. Posmarować lekko ciasto roztopionym masłem i posypać cynamonem.
7Umieścić w nagrzanym do 190°C piekarniku. Zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec przez 30 do 40 minut, do uzyskania złotego koloru.
Porcja dla:
18 osób