Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Kluski z makiem bardzo smaczne i sycące.
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 10 dag maku
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaka
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
1Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
2Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy 10 minut. Osączamy i studzimy.
3Mielimy z ziemniakami. Dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, cukier i migdały. Wyrabiamy ciasto.
4Z ciasta formujemy wałek i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem.
Porcja dla:
4 osób