Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Kluski z makiem bardzo smaczne i sycące.

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 10 dag maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jaka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

1Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy.

2Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy 10 minut. Osączamy i studzimy.

3Mielimy z ziemniakami. Dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, cukier i migdały. Wyrabiamy ciasto.

4Z ciasta formujemy wałek i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem.

Porcja dla:

4 osób