Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
185 min.

Dobry przepis na chleb pełnoziarnisty z automatu do chleba. Bez automatu też da się zrobić, ale po zagnieceniu trzeba czekać, aż wyrośnie, znowu zagnieść i znowu poczekać.

Składniki:

  • 6 g (1,5 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
  • 360 g (3 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1,5 łyżki margaryny
  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)

Przygotowanie:

1Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.

2Ustawić funkcję „chleb pełnoziarnisty” lub „chleb zwyczajny”. Nacisnąć przycisk Start.

Porcja dla:

1 osoby