30 min.
60 min.
170 min.
Nie ma nic lepszego niż upieczony w domu chleb. Ten jest wyjątkowy, bo kryje w sobie rodzynki i aromatyczny cynamon. Przepyszny świeży, albo stostowany następnego dnia.
Składniki:
- 375 g rodzynek
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 150 g cukru
Przygotowanie:
1Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
2Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Przykryć ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.
3W międzyczasie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
4Mąkę wyrobić z jajkami, solą, cynamonem i masłem na sprężyste ciasto. Na koniec dodać rodzynki.
5Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i przykryć. Odstawić na 60 do 90 minut aby wyrosło.
6Rozgrzać piekarnik do 200 C. Za pomocą bardzo ostrego noża naciąć X na chlebie i posmarować go po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 1 godzinę, aż będzie na wierzchu rumiany. Wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
12 osób