Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
170 min.

Nie ma nic lepszego niż upieczony w domu chleb. Ten jest wyjątkowy, bo kryje w sobie rodzynki i aromatyczny cynamon. Przepyszny świeży, albo stostowany następnego dnia.

Składniki:

  • 375 g rodzynek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

1Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.

2Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Przykryć ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.

3W międzyczasie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem.

4Mąkę wyrobić z jajkami, solą, cynamonem i masłem na sprężyste ciasto. Na koniec dodać rodzynki.

5Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i przykryć. Odstawić na 60 do 90 minut aby wyrosło.

6Rozgrzać piekarnik do 200 C. Za pomocą bardzo ostrego noża naciąć X na chlebie i posmarować go po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 1 godzinę, aż będzie na wierzchu rumiany. Wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

12 osób