Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.
Składniki:
- 450 g mąki żytniej
- 450 g mąki chlebowej
- 125 g zakwasu na chleb
- 20 g drożdży
- 600 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i soli. Dodać wodę i porządnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2Dodać sól, ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut aby wyrosło.
3Przełożyć ciasto do oprószonej mąką blaszki (np. keksówki) i znów odstawić na 30-40 minut. Rozgrzać piekarnik do 250 C.
4Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez 50 minut.
Porcja dla:
1 osoby