Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
160 min.

Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej
  • 450 g mąki chlebowej
  • 125 g zakwasu na chleb
  • 20 g drożdży
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i soli. Dodać wodę i porządnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

2Dodać sól, ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut aby wyrosło.

3Przełożyć ciasto do oprószonej mąką blaszki (np. keksówki) i znów odstawić na 30-40 minut. Rozgrzać piekarnik do 250 C.

4Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez 50 minut.

Porcja dla:

1 osoby