Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczny przepis na omlet w stylu hiszpańskim ale z kiełbasą. Ziemniaki najpierw podsmażam oddzielnie, a następnie smażę z jajkami.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g suchej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 8 jajek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na oliwie na złoty kolor. Odłożyć na bok.

2Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z kiełbasą. Dodać ziemniaki, wymieszać.

3Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Zalać ziemniaki z kiełbasą. Smażyć przez kilka minut, podważając boki, aż zetnie się spód. Przełożyć na drugą stronę i smażyć na rumiano.

Porcja dla:

4 osób