Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ciepły chlebek podawany prosto z pieca wspaniale smakuje do herbaty, na lunch lub jako niewielka przekąska. Dzięki dodaniu purée ziemniaczanego do ciasta jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. To doskonały sposób wykorzystania ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do miski mą kę, sól, mieloną gorczycę i proszek do pieczenia Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.

2Starannie wymieszać w innej misce mleko z utłuczonymi ziemniakami. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki mleka, by powstało miękkie ciasto.

3Lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż będzie jednolite, a następnie rozwałkować krążek o średnicy 15 cm i grubości około 2 cm. Ułożyć na nasmarowanej blasze. Naciąć nożem krążek, dzieląc go na 6 porcji.

4Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15-20 minut, aż dobrze wyrośnie i się przyrumieni.

5Przenieść na drucianą kratkę i połamać na porcje. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni. Można go podgrzać przed podaniem – ułożyć na blasze, przykryć folią aluminiową i trzymać 5 minut w rozgrzanym piekarniku.

Porcja dla:

6 osób