10 min.
20 min.
30 min.
Ciepły chlebek podawany prosto z pieca wspaniale smakuje do herbaty, na lunch lub jako niewielka przekąska. Dzięki dodaniu purée ziemniaczanego do ciasta jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. To doskonały sposób wykorzystania ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do miski mą kę, sól, mieloną gorczycę i proszek do pieczenia Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
2Starannie wymieszać w innej misce mleko z utłuczonymi ziemniakami. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki mleka, by powstało miękkie ciasto.
3Lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż będzie jednolite, a następnie rozwałkować krążek o średnicy 15 cm i grubości około 2 cm. Ułożyć na nasmarowanej blasze. Naciąć nożem krążek, dzieląc go na 6 porcji.
4Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15-20 minut, aż dobrze wyrośnie i się przyrumieni.
5Przenieść na drucianą kratkę i połamać na porcje. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni. Można go podgrzać przed podaniem – ułożyć na blasze, przykryć folią aluminiową i trzymać 5 minut w rozgrzanym piekarniku.
Porcja dla:
6 osób