Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Przepis na pieczony schab, który nie jest suchy ponieważ obkładam go słoniną i masłem i zawijam w folię aluminiową. Można też zamiast tego piec go w rękawie.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 100 g surowej słoniny pokrojonej w paski
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Schab umyć i wytrzeć. Ułożyć na kawałku grubszej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania).

2Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i olejem. Natrzeć tym schab, na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski słoninę i kawałki masła. Zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 4 godziny (najlepiej na 12 h) w chłodne miejsce.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec schab przez ok. 70 minut. Sprawdzić ostrym nożem czy jest już miękki.

4Z wytopionych soków można przygotować pyszny sos.

5Na łyżce masła zrobić białą zasmażkę: roztopić masło w rondelku i mieszając dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając przez minutę. Gdy zasmażka będzie gotowa – mąka się zetnie – wlać wytopione soki z pieczenia. Dobrze rozmieszać, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (lub ewentualnie słodkiej śmietanki 36%), doprawić do smaku solą. Można też dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.

Porcja dla:

6 osób