Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ten gulasz z delikatnej jagnięciny i słodkich suszonych fig, przyprawiony ostrymi przyprawami, gotuje się dość długo, dlatego polecamy go raczej na specjalne okazje. Gulasz powinno się podawać ze złotożółtym ryżem szafranowym, bo wtedy nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 340 g cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 550 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w 5-cm kostkę
  • 150 g suszonych fig
  • 1½ łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 laska cynamonu, złamana na pół
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 340 g marchewek, posiekanych
  • 340 g cukinii, posiekanej
  • sos chili
  • sól i pieprz
  • duża garść mieszanki świeżej natki pietruszki i kolendry, drobno posiekanej

Przygotowanie:

1Podgrzać oliwę w żaroodpornym naczyniu lub na patelni o grubym dnie na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Wrzucić cebulę i zamieszać, żeby pokryła się tłuszczem. Zmniejszyć ogień, przykryć cebulę kawałkiem wilgotnego pergaminu. Przykryć rondel szczelną pokrywką. Dusić około 20 minut, aż cebula stanie się bardzo delikatna i słodka.

2Dodać jagnięcinę do naczynia. Nalać 1,2 litra wody lub tyle, żeby całkiem przykryła jagnięcinę i cebulę. Zwiększyć ogień i zagotować, mieszając, aby usunąć pianę. Zmniejszyć ogień. Dodać figi, imbir, cynamon i gwiazdki anyżu. Przykryć i dusić około godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

3Przygotować ryż szafranowy. Wsypać ryż do miski, zalać wodą tak, aby przykryła ryż na 2,5 cm. Zostawić na 30 minut, żeby nasiąkał. Odsączyć dokładnie i odstawić.

4Podgrzać patelnię na dużym ogniu i wsypać pręciki szafranu. Prażyć je, bez tłuszczu, 30 sekund lub aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzucić szafran do dzbanka i zalać 450 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na co najmniej 30 minut.

5Wybrać łyżką cedzakową jagnięcinę, która przez ten czas zrobiła się miękka i odłożyć na bok. Wybrać też z rondla gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu i wyrzucić. Przelać połowę płynu do robota kuchennego i dodać połowę cebuli oraz fig. Zmiksować na jednolitą masę. Włożyć ją z powrotem do naczynia i wymieszać.

6Wrzucić ponownie jagnięcinę do rondla i dodać marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

7Dodać cukinię i gotować kolejne 5 minut (warzywa powinny się zrobić dość miękkie, ale jędrne). Zostawić potrawę na małym ogniu, a w tym czasie przyrządzić ryż. Przykryć naczynie, jeśli nie chcemy, żeby sos był za gęsty, lub zostawić je odkryte, żeby sos mógł odparować.

8Przygotować ryż. Zagotować szafranowy napar w rondlu o grubym dnie i dodać sól. Wsypać ryż i doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć rondel, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, wciąż przykryte, na 5 minut.

9Doprawić gulasz sosem chili, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i kolendrą. Od razu podawać z szafranowym ryżem.

Porcja dla:

4 osób