Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
1470 min.

To tradycyjne pieczywo z Etiopii w formie cienkich podpłomyków. Wytwarza się je z teffu, zboża uprawianego w Etopii. W tym przepisie zastępujemy je mąką z prosa.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 5 szklanek (1,2 l) ciepłej wody (45 stopni C)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 szklanki (600 g) mąki z prosa
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Drożdże i miód rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić, aż się zapienią, a następnie dodać resztę wody oraz mąkę z prosa. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.

2Ciasto dobrze zamieszać i dodać sodę.

3Teflonową patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Nalać około 1/3 szklanki ciasta, równomiernie rozprowadzić na powierzchni szybko przechylając patelnię na wszystkie strony. Przykryć i smażyć przez 1 minutę. Placek powinien delikatnie urosnąć, a wierzchu pozostać lekko wilgotny. Smaży się go tylko z jednej strony. Przełożyć na talerz i kontynuować do wykorzystania całego ciasta.

Porcja dla:

14 osób