15 min.
15 min.
1470 min.
To tradycyjne pieczywo z Etiopii w formie cienkich podpłomyków. Wytwarza się je z teffu, zboża uprawianego w Etopii. W tym przepisie zastępujemy je mąką z prosa.
Składniki:
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 5 szklanek (1,2 l) ciepłej wody (45 stopni C)
- 1 łyżeczka miodu
- 3 szklanki (600 g) mąki z prosa
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Drożdże i miód rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić, aż się zapienią, a następnie dodać resztę wody oraz mąkę z prosa. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
2Ciasto dobrze zamieszać i dodać sodę.
3Teflonową patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Nalać około 1/3 szklanki ciasta, równomiernie rozprowadzić na powierzchni szybko przechylając patelnię na wszystkie strony. Przykryć i smażyć przez 1 minutę. Placek powinien delikatnie urosnąć, a wierzchu pozostać lekko wilgotny. Smaży się go tylko z jednej strony. Przełożyć na talerz i kontynuować do wykorzystania całego ciasta.
Porcja dla:
14 osób