Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
360 min.
360 min.
Całkowity czas:
1100 min.
1100 min.
Coś dla wielbicieli mięsnych galaret – w tej wersji z wołowym ogonem i golonką. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby dobrze zastygła. Taki galat jest idealny na każdą imprezę.
Składniki:
- 1 ogon wołowy
- 1-1,5 kg golonki wołowej
- 3-4 liście laurowe
- 5-10 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Ogon i golonkę umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, aby przykrywała je 2-3 cm ponad poziom. Gotować na małym ogniu przez 6 godzin. W razie konieczności dodać wody. Na ostatnie 30 minut dodać liść laurowy, pieprz i sól.
2Wywar odcedzić do miski. Mięso oddzielić od kości i zetrzeć na tarce.
3Do głębokich miseczek włożyć pokrojony czosnek (opcjonalnie). Dodać mięso i zalać wywarem.
4Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Porcja dla:
10 osób