Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
360 min.
Całkowity czas:
1100 min.

Coś dla wielbicieli mięsnych galaret – w tej wersji z wołowym ogonem i golonką. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby dobrze zastygła. Taki galat jest idealny na każdą imprezę.

Składniki:

  • 1 ogon wołowy
  • 1-1,5 kg golonki wołowej
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-10 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Ogon i golonkę umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, aby przykrywała je 2-3 cm ponad poziom. Gotować na małym ogniu przez 6 godzin. W razie konieczności dodać wody. Na ostatnie 30 minut dodać liść laurowy, pieprz i sól.

2Wywar odcedzić do miski. Mięso oddzielić od kości i zetrzeć na tarce.

3Do głębokich miseczek włożyć pokrojony czosnek (opcjonalnie). Dodać mięso i zalać wywarem.

4Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Porcja dla:

10 osób