Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Prosty przepis na udka z kurczaka – w trakcie grillowania należy smarować je masłem z czosnkiem i pietruszką. To sprawia, że udka są chrupiące i wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka wraz ze skórą
  • 130 g masła
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • natka pietruszki do smaku

Przygotowanie:

1Grill rozgrzać do średniej temperatury. Masło stopić i wymieszać z czosnkiem i pietruszką.

2Udka umieścić na ruszcie, posmarować masłem. Piec przez około godzinę, co 10 minut odwracając i smarując masłem, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a wypływające soki będą przejrzyste.

Porcja dla:

4 osób