30 min.
30 min.
60 min.
Ciabatta w stylu pizzy z mnóstwem kolorowych warzyw. W czasie pieczenia warzyw chleb nasiąka aromatycznymi sokami — jego miąższ jest wilgotny, a skórka chrupiąca. Masz ochotę na więcej warzyw? Podawaj to danie z sałatą z warzyw liściastych.
Składniki:
- 1 duża ciabatta, częściowo upieczona
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka rozmarynu, posiekanego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan, w cienkich plasterkach
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 240°C. Ściąć wypukły wierzch ciabatty, aby można ją było równo położyć i przekroić poziomo na połowy.
2Wymieszać w dużym naczyniu pomidory, przecier pomidorowy i połowę czosnku. Posmarować ciabattę tą mieszaniną po przeciętej stronie. W tym samym naczyniu wymieszać resztę czosnku, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego i oliwę.
3Ułożyć plastry bakłażana na blasze i posmarować niewielką ilością oliwy z ziołami. Odwrócić, posmarować drugą stronę plastrów — w sumie powinniśmy na to zużyć trzecią część oliwy. Piec 3 minuty, aż plastry zaczną mięknąć. Przewrócić na drugą stronę, piec kolejne 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i przykręcić gaz – piekarnik powinien mieć temperaturę 220°C.
4Wymieszać ocet jabłkowy i cukier z resztą oliwy. Dokładnie wymieszać sos z dymką, czerwoną i żółtą papryką oraz chili i pieprzem do smaku.
5Połowę warzyw nałożyć na kromki ciabatty, przykryć plastrami bakłażana, a na wierzch nałożyć pozostałą połowę warzyw. Skropić oliwąz ziołami.
6Ułożyć kanapki na tej samej blasze, na której piekł się bakłażan. Piec 15 minut.
7Nałożyć fetę na wierzch kanapek, docisnąć lekko widelcem i piec jeszcze 10-15 minut, aż ser i warzywa się zrumienią. Pokroić obie kanapki na ćwiartki i podawać po 2 na porcję.
Porcja dla:
4 osób