Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
17 min.
17 min.
Ten omlet jest niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka. Jeśli białka będą ubite na sztywno – omlet będzie cudownie lekki. Można go na koniec posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
Składniki:
- 8 świeżych jaj
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Żółtka wbić do jednej miski, a do drugiej wbić białka.
2Ubić żółtka. Białka ubić na sztywno.
3Do żółtek stopniowo dodawać białka, aby powstała puszysta i gładka masa. Doprawić solą i pieprzem.
4Na dużym ogniu rozgrzać dużą, teflonową patelnię, dodać oliwę i smażyć omlet przez 7 minut.
Porcja dla:
4 osób