Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
17 min.

Ten omlet jest niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka. Jeśli białka będą ubite na sztywno – omlet będzie cudownie lekki. Można go na koniec posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 8 świeżych jaj
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Żółtka wbić do jednej miski, a do drugiej wbić białka.

2Ubić żółtka. Białka ubić na sztywno.

3Do żółtek stopniowo dodawać białka, aby powstała puszysta i gładka masa. Doprawić solą i pieprzem.

4Na dużym ogniu rozgrzać dużą, teflonową patelnię, dodać oliwę i smażyć omlet przez 7 minut.

Porcja dla:

4 osób