Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

To fondue należy podawać z ziemniakami. Należy też pamiętać, aby kupić bagietkę dzień wcześniej, aby zdążyła trochę wyschnąć.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g startego sera gruyere
  • 600 g startego sera ementaler
  • 1 litr francuskiego wytrawnego białego wina
  • 100 ml wiśniówki
  • 1 bagietka z poprzedniego dnia, pokrojona w kromki lub w kostkę
  • ciepłe ziemniaki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Garnek do fondue natrzeć ząbkiem czosnku. Pozostałe ząbki czosnku posiekać i wrzucić do garnka.

2Dodać starty żółty ser, wlać wino i wiśniówkę. Stopić ser na dużym ogniu na kuchence, mieszając cały czas w taki sposób, jakby się pisało łyżką ósemki.

3Podawać z bagietką pokrojoną w kostkę lub w cienkie kromki (do maczania w serze).

Porcja dla:

8 osób