Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To fondue należy podawać z ziemniakami. Należy też pamiętać, aby kupić bagietkę dzień wcześniej, aby zdążyła trochę wyschnąć.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 600 g startego sera gruyere
- 600 g startego sera ementaler
- 1 litr francuskiego wytrawnego białego wina
- 100 ml wiśniówki
- 1 bagietka z poprzedniego dnia, pokrojona w kromki lub w kostkę
- ciepłe ziemniaki pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Garnek do fondue natrzeć ząbkiem czosnku. Pozostałe ząbki czosnku posiekać i wrzucić do garnka.
2Dodać starty żółty ser, wlać wino i wiśniówkę. Stopić ser na dużym ogniu na kuchence, mieszając cały czas w taki sposób, jakby się pisało łyżką ósemki.
3Podawać z bagietką pokrojoną w kostkę lub w cienkie kromki (do maczania w serze).
Porcja dla:
8 osób