20 min.
20 min.
Pieczarki z czosnkiem to smaczna przystawka, w wielu przepisach dodaje się do niej jednak zbyt dużo masła. W tym przepisie również znajdziemy masło, ale jest go niewiele. Danie to doskonale smakuje z drobno poszatkowaną, białą kapustą oraz posiekaną dymką.
Składniki:
- 1 bochenek ciabatty
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 450 g małych pieczarek
Przygotowanie:
1Podgrzać opiekacz. Pokroić bochenek ciabatty na 8 ukośnych kromek o grubości około 2,5 cm. Umieścić kromki na blasze i lekko posmarować oliwą. Piec chwilę, żeby stały się chrupiące i złociste.
2Rozpuścić masło na patelni. Kiedy zacznie skwierczeć, dodać czosnek i obsmażać go minutę. Wrzucić pieczarki i dusić na średnim ogniu 4-5 minut, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
3Dodać musztardę i wymieszać. Zmniejszyć nieco ogień i po dodaniu sosu Worcester doprawić do smaku. Dusić kolejną minutę, a potem zdjąć patelnię z ognia.
4Na każdym talerzu położyć 2 kromki ciabatty. Pieczarki układać na pieczywie wraz z sosem z patelni. Posypać z wierzchu płatkami parmezanu i udekorować natką pietruszki. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób