Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Do wykonania tego prostego przepisu można wykorzystać automat do chleba i jego funkcję wyrabiania ciasta. Ja piekę ciabattę co najmniej 3 razy w tygodniu!

Składniki:

  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g (3,25 szklanki) mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „ciasto” i włączyć urządzenie.

2Po zakończeniu cyklu ciasto będzie bardzo lepkie i mokre. Należy jednak oprzeć się pokusie dodania więcej mąki! Wyjęte z automatu ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię, nakryć dużą miską i pozostawić na 15 minut, by odpoczęło.

3Blachę do pieczenia oprószyć lekko mąką lub wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z każdej owalny wałek wielkości około 7×35 cm. Położyć chleby na przygotowanej blasze, na wierzchu porobić palcami niewielkie wgłębienia i oprószyć mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

4Nagrzać piekarnik do 220°C.

5Jeszcze raz porobić w cieście wgłębienia, a następnie umieścić bochenki w piekarniku na środkowej półce i piec przez 25 do 30 minut. W trakcie pieczenia spryskiwać bochenki wodą co 5 do 10 minut, aby zapewnić chrupkość skórki.

Porcja dla:

24 osób