Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

W tym klasycznym daniu kuchni meksykańskiej nazywanym frijoles con frutas fasola komponuje się wyjątkowo dobrze z owocami. Myśl o połączeniu fasoli i owoców może się wydawać dziwna, ale pamiętajmy, że z botanicznego punktu widzenia pomidory to też owoce.

Składniki:

  • ½ dużego ananasa
  • 2 jabłka o zielonej skórce
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Przygotować owoce. Obrać ananasa i wyciąć rdzeń. Wyciąć kilka ładnych długich kawałków do ozdoby, a resztę posiekać na kawałki wielkości kęsa. Wyciąć gniazda z jabłek, pociąć połówkę jednego jabłka na cienkie kliny do ozdoby, a resztę w kostkę. Włożyć ozdobnie pokrojone owoce do miski, pokropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przykryć folią kuchenną miskę i odstawić.

2Nagrzać olej w rondlu i smażyć cebulę z czosnkiem na średnim ogniu, aż będą lekko brązowe i miękkie. Dodać kostki jabłek i dusić, często mieszając, aż miejscami się przyrumienią. Dodać kawałki ananasa i gotować kilka minut, mieszając. Dodać pomidory oraz chili lub tabasco i gotować 10–15 minut, aż mieszanka będzie miała konsystencję sosu.

3Dodać fasolę do owoców w garnku i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze 5–10 minut, żeby wymieszać potrawę i by aromaty się przeniknęły.

4Przyprawić do smaku solą. Ozdobić fasolkę i owoce odłożonymi paskami ananasa, klinami jabłka i liśćmi świeżej kolendry. Podawać gorące. Jeśli chcemy, żeby cały posiłek miał zdecydowanie meksykański charakter, podajmy danie z pszenną tortillą i sałatką z surowych warzyw.

Porcja dla:

4 osób