45 min.
45 min.
90 min.
Jest to tradycyjne danie rosyjskie, które może mieć różne rodzaje nadzienia. Są wyśmienite z kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 700 g chudej mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Farsz z mięsa: rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę do złotego koloru, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Dodać pozostałe 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso będzie rumiane, rozdrabniając widelcem na małe kawałki. Odsączyć tłuszcz.
2Umieścić wołowinę, smażoną cebulę, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym i miksować na wysokich obrotach przez 5 do 7 sekund. Odstawić.
3Ciasto: w średniej misce wymieszać mąkę z solą i jajkiem. Dodać wodę, po trochę na raz, aż powstanie gęste ciasto. Ugniatać ciasto przez 2 do 4 minut na powierzchni lekko posypanej mąką. Rozwałkować ciasto do 1/2cm grubości. Szklanką lub foremką wyciąć koła o średnicy około 7 cm .
4Nagrzać piekarnik do 200°C.
5Nałożyć 1 łyżkę farszu na połowę każdego kawałka ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć niewielką ilością wody. Złożyć ciasto zakrywając farsz i docisnąć krawędzie, najpierw palcami, a następnie widelcem.
6Wyłożyć pierogi na lekko wysmarowaną blaszkę i piec przez 30 minut, do złocisto-brązowego koloru. Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.
Porcja dla:
15 osób