40 min.
40 min.
80 min.
Ten przepis może nas uratować, gdy w domu zabraknie chleba. Wystarczy raz krótko zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć, upiec – i chleb pszenny jest gotowy. Składniki zazwyczaj są w domu.
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- tłuszcz do nasmarowania formy
- mąka pszenna do oprószenia
- 500 ml wody
Przygotowanie:
1Starannie natrzeć podłużną formę tłuszczem i odstawić. Wsypać mąkę i sól do dużej miski i zamieszać. Dodać drożdże, zrobić wgłębienie na środku. Rozpuścić cukier w 500 ml letniej wody i wlać ją do wgłębienia w mące.
2Wymieszać składniki mikserem lub drewnianą łyżką, zaczynając od środka. Powinno powstać lepkie, dość płynne ciasto. Mieszać mocno jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto przestanie kleić się do brzegów miski.
3Przełożyć ciasto do formy. Nakryć ściereczką nasączoną letnią wodą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4Nagrzać piekarnik na 200°C. Cienko oprószyć mąką chleb w formie. Włożyć do piekarnika i piec 30–40 minut, aż chleb będzie złotobrązowy.
5Wyjąć chleb z formy i opukać od spodu. Jeśli wydaje pusty odgłos, jest lekki i pulchny – należy uznać, że jest dobrze upieczony. Położyć go na ruszcie w piekarniku i przypiekać, aż boki nieco zbrązowieją i staną się chrupiące.
6Ostudzić chleb na drucianej podstawce. Utrzymuje on świeżość do 5 dni.
Porcja dla:
1 osoby