Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pyszna ryba na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym. Koniecznie z dużą ilością koperku, posypany jajkami na twardo i podany z ziemniakami.
Składniki:
- 4 filety z suma (po około 200 g)
- 100 g masła
- 2 szklanki śmietany 36%
- 1 pęczek koperku, posiekany
- 1 cytryna, pokrojona w kliny (ze skórką)
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić ryby z obu stron. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu, a sumy zalać śmietaną. Dodać koperek i cytrynę. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut.
3Jajka zetrzeć na tarce i przed podaniem posypać sumy. Dodatkowo udekorować koperkiem.
Porcja dla:
4 osób