Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszna ryba na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym. Koniecznie z dużą ilością koperku, posypany jajkami na twardo i podany z ziemniakami.

Składniki:

  • 4 filety z suma (po około 200 g)
  • 100 g masła
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • 1 cytryna, pokrojona w kliny (ze skórką)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

1Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

2Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić ryby z obu stron. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu, a sumy zalać śmietaną. Dodać koperek i cytrynę. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut.

3Jajka zetrzeć na tarce i przed podaniem posypać sumy. Dodatkowo udekorować koperkiem.

Porcja dla:

4 osób