Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten sos barbecue ma w swoim składzie burbon, czyli amerykańską whisky. Najlepiej chłodzić go w lodówce przez dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.

Składniki:

  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 3/4 szklanki (180 ml) burbonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 szklanki (475 g) keczupu

Przygotowanie:

1Na dużej patelni, na średnim ogniu wymieszać cebulę z czosnkiem i burbonem. Gotować przez 10 minut, aż cebula się zeszkli. Wmieszać czarny pieprz, sól, keczup, koncentrat pomidorowy, ocet, aromat, sos Worcestershire, brązowy cukier i sos chili.

2Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować przez 20 minut. Jeśli się woli bardzo gładki sos, można go przepuścić przez sito.

Porcja dla:

16 osób