Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
135 min.
Całkowity czas:
165 min.

Wspaniały gulasz z owoców morza. Niezwykle aromatyczny bukiet smaków dzięki dodatkowi ziół, papryczki chili i białego wina! Najlepiej smakuje podawany z ryżem i świeżą sałatką.

Składniki:

  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecionego
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
  • 1/2 szklanki (30 g) posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 puszka (750 g) pomidorów w kawałkach

Przygotowanie:

1W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem, papryką i papryczką chili, aż zmiękną. Dodać natkę pietruszki i resztę przypraw, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sok z małży. Wymieszać, zmiejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny, stopniowo dodając wino.

2Na 10 minut przed podaniem dodać małże, mule, krewetki, przegrzebki i kawałki dorsza. Zwiekszyć ogień i zamieszać. Gotować do momentu, aż małże się otworzą, a krewetki będą różowe.

Porcja dla:

8 osób