60 min.
60 min.
Święto Halloween wywodzi się z celtyckiej tradycji. Na zakończenie lata należało ułagodzić demony ciemnych pór roku, przygotowując dla nich pyszne potrawy. Irlandzcy emigranci przywieźli ten obyczaj i przepisy kulinarne do Ameryki.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 ml wywaru drobiowego
- 250 ml niesłodzonego wina jabłkowego
- 1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Pokroić filety z kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Obrać cebulę oraz marchewkę i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć na nim cebulę około 5 minut, wrzucić mięso i przysmażać je następne 5 minut.
2Dodać marchewkę. Wlać do garnka wywar drobiowy i wino jabłkowe. Posypać posiekanym estragonem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
3Umyć jabłka, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cząstki. Dodać do garnka z mięsem i gotować 10 minut pod przykryciem.
4Obrać ziemniaki, pokroić w małą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, krótko odparować i włożyć do miski. Pokroić kapustę włoską w cienkie paseczki. Gotować ją osobno we wrzątku tylko około 5 minut, by pozostała dość twarda. Potem dokładnie odcedzić z wody.
5Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Rozgnieść ziemniaki na purée, dodając mleko z masłem. Dodać do purée kapustę włoską, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Włączyć opiekacz i poczekać, aż się rozgrzeje.
6Przełożyć mięso z warzywami i jabłkami łyżką cedzakową z garnka do naczynia żaroodpornego. Rozrobić mąkę ziemniaczaną z łyżką zimnej wody. Dodać do sosu, ktory pozostał w garnku i zagrzać, żeby zgęstniał. Przyprawić go solą i pieprzem, wylać na mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć purée ziemniaczane z kapustą. Zapiekać pod grillem około 5 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się lekko. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób