Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Bardzo smaczny, zdrowy bo prawdziwie domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem marchewki, selera i cukinii. Wspaniały dodatek do chleba.

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler

Przygotowanie:

1Kurczaka i wątróbkę pokroić w kostkę. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z wątróbką. Dodać warzywa, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 10 minut. Przestudzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.

4Do masy mięsno-warzywnej dodać jajka i przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki.

5Piec przez około godzinę.

Porcja dla:

10 osób