Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
45 min.

Smaczne danie z kuchni chińskiej nie tylko dla wegetarian. Bogate w smaki i aromaty! Tofu z powodzeniem można zastąpić kurczakiem. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym.

Składniki:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 300 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 3 cebule dymki, posiekane

Przygotowanie:

1W misce wymieszać sos sojowy z masłem orzechowym i sherry na jednolity sos. Dodać tofu, wymieszać i odstawić na 15 minut.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i tofu, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać cukinię i kapustę, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przed podaniem posypać orzechami i kolendrą.

Porcja dla:

4 osób