40 min.
40 min.
Ta niskotłuszczowa potrawa z ziemniaków i grzybów shiitake z dodatkiem imbiru i curry smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 250 g grzybów shiitake
- 600 g małych młodych ziemniaków
Przygotowanie:
1Obrać cebulę, czosnek oraz imbir i grubo posiekać. Wrzucić do miksera. Dolać 3 łyżki wody i zmiksować na purée. Wytrzeć do czysta grzyby shiitake. Odciąć trzonki i odrzucić, kapelusze pokroić na ćwiartki. Umyć ziemniaki i także pokroić na ćwiartki. Rozmrozić groszek.
2Rozgrzać oliwę na patelni. Wyłożyć purée z miksera na patelnię i dusić na średnim ogniu na oliwie 5 minut, aż odparuje. Wtedy wrzucić grzyby i całość dusić jeszcze 5 minut.
3Dodać pastę curry, ziemniaki oraz sól i całość dobrze wymieszać. Dolać 250 ml wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4Dodać groszek i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia, wlać jogurt i wymieszać. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób