Czas przygotowania:
40 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta niskotłuszczowa potrawa z ziemniaków i grzybów shiitake z dodatkiem imbiru i curry smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 250 g grzybów shiitake
  • 600 g małych młodych ziemniaków

Przygotowanie:

1Obrać cebulę, czosnek oraz imbir i grubo posiekać. Wrzucić do miksera. Dolać 3 łyżki wody i zmiksować na purée. Wytrzeć do czysta grzyby shiitake. Odciąć trzonki i odrzucić, kapelusze pokroić na ćwiartki. Umyć ziemniaki i także pokroić na ćwiartki. Rozmrozić groszek.

2Rozgrzać oliwę na patelni. Wyłożyć purée z miksera na patelnię i dusić na średnim ogniu na oliwie 5 minut, aż odparuje. Wtedy wrzucić grzyby i całość dusić jeszcze 5 minut.

3Dodać pastę curry, ziemniaki oraz sól i całość dobrze wymieszać. Dolać 250 ml wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4Dodać groszek i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia, wlać jogurt i wymieszać. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób