Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Nie każdemu odpowiada zapach i smak selera – jest wyrazisty, ale podany w takiej formie na pewno może przypaść do gustu niejednemu wybrednemu smakoszowi.

Składniki:

  • 3 średnie selery
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 plasterków szynki
  • 150 g twarogu
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Selery dokładnie umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Posypać je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

2Paprykę umyć i pokroić w kostkę.

3Koperek posiekać drobno.

4Pieczarki oczyścić i drobno pokroić.

5Białka jajek ubić.

6Twarożek zmiksować i wymieszać z jajkami, śmietaną, koperkiem i natką.

7W żaroodpornym naczyniu położyć selery, polać je odrobiną oliwy z oliwek, na nich ułożyć plasterki szynki, pieczarki i paprykę, a całość zalać masą twarogową.

8Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 15-20 minut.

Porcja dla:

6 osób