Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Nie każdemu odpowiada zapach i smak selera – jest wyrazisty, ale podany w takiej formie na pewno może przypaść do gustu niejednemu wybrednemu smakoszowi.
Składniki:
- 3 średnie selery
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 plasterków szynki
- 150 g twarogu
- 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1Selery dokładnie umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Posypać je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
3Koperek posiekać drobno.
4Pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
5Białka jajek ubić.
6Twarożek zmiksować i wymieszać z jajkami, śmietaną, koperkiem i natką.
7W żaroodpornym naczyniu położyć selery, polać je odrobiną oliwy z oliwek, na nich ułożyć plasterki szynki, pieczarki i paprykę, a całość zalać masą twarogową.
8Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 15-20 minut.
Porcja dla:
6 osób