Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
230 min.

Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki ciepłej wody
  • 5 szklanek mąki
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Rozczyn: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

2Ciasto: Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki (u mnie pszenna tortowa, typ 450), mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 3 łyżeczki masła i wbijamy jajka, mieszamy do połączenia składników.

3Następnie przesiewamy do miski kolejne 1 i ½ szklanki mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, stolnicę lub blat roboczy oprószamy pozostałą ½ szklanki mąki i energicznie wyrabiamy na nim ciasto.

4Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski i natłuszczamy pozostałym masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Jedną część ciasta odkładamy na bok, a tę, która została na stolnicy delikatnie zagniatamy i rozkrajamy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki o ok. 3 cm średnicy i splatamy w warkocz. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak oto otrzymaliśmy dwie zgrabne chałki.

6Dwie foremki keksówki natłuszczamy starannie masłem, a następnie przenosimy do nich nasze chałki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

7Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Chałki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Niech nie zwiedzie Was ciemna skórka chałki! Pamiętajmy, że posypana jest cynamonem, więc będzie ciemniejsza niż tradycyjna chałka.

8Po upieczeniu zostawiamy na 1-1,5 godziny do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówek. Właściwie, to same z nich wyskoczą, jak tylko lekko przechylimy foremkę.

Porcja dla:

2 osób