Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Tradycyjny przepis na placki popularne w rejonie gór Kaukaz. Najlepiej smakują maczane w sosie jogurtowo-czosnkowym. Oryginalne nadzienie jest zrobione z miękkiego białego sera, ale równie pyszne z mozzarellą.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg świeżego, miękkiego białego sera (może być mozzarella)
  • 100 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1Ziemniaki gotować w mundurkach przez 20 minut, aż będą miękkie.

2Ciasto Maślankę rozmieszać widelcem z wodą, solą i mąką. Kiedy zgęstnieje, należy zacząć je wyrabiać ręką. Wyrabiać przez 10 minut, ugniatając ciasto z całej siły. Im lepiej ciasto będzie wyrobione, tym lżej będzie się rozwałkowywać. Przykryć i odstawić na 30 minut.

3Nadzienie Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Ser zetrzeć lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z ziemniakami. Sprawdzić czy nadzienie jest wystarczająco słone. Jeśli nie, należy je lekko dosolić.

4Nadzienie podzielić na 12 kulek i przykryć. Ciasto również podzielić na 12 kulek i przykryć. Kulki nadzienia będą większe od tych z ciasta.

5Kulki z ciasta rozciągnąć na okrągłe, płaskie placki. Na środku każdego umieścić kulkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić, tak, aby nadzienie było schowane w cieście.

6Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej żeliwną, nie dodawać tłuszczu. Roztopić masło i przelać do miseczki obok talerza, na którym będziemy układać placki.

7Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie rozwałkowywać kulkę z ciasta. Na początku będzie trudno rozwałkować, bo ciasto jest twarde, ale po chwili zmięknie. Nie wolno przyciskać wałkiem zbyt mocno, żeby kulka z ciasta się nie rozerwała. Rozwałkować na grubość 5 mm.

8Jeśli placek w trakcie rozwałkowywania pęknie, nie należy się przejmować. Wciąż można go usmażyć i będzie smaczny. Robienie tych placków wymaga wprawy. To prawdziwa sztuka.

9Rozwałkowane placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż pojawią się na nich złoto-brązowe kropki. Placek może się wybrzuszyć, należy wtedy przekłuć go nożem, aby opadł. Odwrócić na drugą stronę i usmażyć. Przekładać na talerz i obficie smarować roztopionym masłem. To sprawia, że placki są pyszne, więc nie należy skąpić masła. Rozwałkować kolejny placek i smażyć.

10Placki układać jeden na drugim. Kiedy wszystkie są gotowe, przekroić całość promieniście na 8 części.

Porcja dla:

12 osób