30 min.
60 min.
120 min.
Tradycyjny przepis na placki popularne w rejonie gór Kaukaz. Najlepiej smakują maczane w sosie jogurtowo-czosnkowym. Oryginalne nadzienie jest zrobione z miękkiego białego sera, ale równie pyszne z mozzarellą.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
- 4,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg świeżego, miękkiego białego sera (może być mozzarella)
- 100 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1Ziemniaki gotować w mundurkach przez 20 minut, aż będą miękkie.
2Ciasto Maślankę rozmieszać widelcem z wodą, solą i mąką. Kiedy zgęstnieje, należy zacząć je wyrabiać ręką. Wyrabiać przez 10 minut, ugniatając ciasto z całej siły. Im lepiej ciasto będzie wyrobione, tym lżej będzie się rozwałkowywać. Przykryć i odstawić na 30 minut.
3Nadzienie Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Ser zetrzeć lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z ziemniakami. Sprawdzić czy nadzienie jest wystarczająco słone. Jeśli nie, należy je lekko dosolić.
4Nadzienie podzielić na 12 kulek i przykryć. Ciasto również podzielić na 12 kulek i przykryć. Kulki nadzienia będą większe od tych z ciasta.
5Kulki z ciasta rozciągnąć na okrągłe, płaskie placki. Na środku każdego umieścić kulkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić, tak, aby nadzienie było schowane w cieście.
6Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej żeliwną, nie dodawać tłuszczu. Roztopić masło i przelać do miseczki obok talerza, na którym będziemy układać placki.
7Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie rozwałkowywać kulkę z ciasta. Na początku będzie trudno rozwałkować, bo ciasto jest twarde, ale po chwili zmięknie. Nie wolno przyciskać wałkiem zbyt mocno, żeby kulka z ciasta się nie rozerwała. Rozwałkować na grubość 5 mm.
8Jeśli placek w trakcie rozwałkowywania pęknie, nie należy się przejmować. Wciąż można go usmażyć i będzie smaczny. Robienie tych placków wymaga wprawy. To prawdziwa sztuka.
9Rozwałkowane placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż pojawią się na nich złoto-brązowe kropki. Placek może się wybrzuszyć, należy wtedy przekłuć go nożem, aby opadł. Odwrócić na drugą stronę i usmażyć. Przekładać na talerz i obficie smarować roztopionym masłem. To sprawia, że placki są pyszne, więc nie należy skąpić masła. Rozwałkować kolejny placek i smażyć.
10Placki układać jeden na drugim. Kiedy wszystkie są gotowe, przekroić całość promieniście na 8 części.
Porcja dla:
12 osób