Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Znalazłem ten przepis w internecie na zagranicznych portalach. Bardzo mi posmakowały i dlatego publikuję. Na zdjęciu przedstawiam same gofry. Oczywiście można je podać z sosami, surówką lub jakimś mięsiwem. Polecam, gdyż jest to prosta i inna forma podania ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka stołowa masła
  • 0,5 szklanki mąki

Przygotowanie:

1Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedzone i ubite lub przeciśnięte przez praskę przełóż do miski.

2W tym czasie jak będą stygły, posiekaj cebulę w drobną kostkę, tak samo czosnek. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę a następnie czosnek. Mieszając smaż całość, aż zacznie się rumienić. Teraz cebulkę i czosnek przełóż do miski z ziemniakami i wymieszaj, Dodaj mąkę i znów wymieszaj. Dodaj dwa jajka sól i pieprz (proporcje według własnego uznania), posiekany koperek lub natkę pietruszki wsyp do miski i wymieszaj.

3W czasie, kiedy smaki będą łączyć się w misce, przygotuj gofrownicę.

4Rozgrzaną gofrownicę smaruję lekko olejem i przy użyciu łyżki stołowej, nakładam dużą porcję (czubatą łyżkę) na pole do gofrów. Zaciskam powoli gofrownicę, aż ciasto rozprowadzi się po polu.

5Po około 3-5 minutach, jak już gofry są lekko zabarwione na beżowo-brązowy kolor, wyjmuję z gofrownicy. I gotowe. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób